browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Wat ga je doen met oudejaarsavond?

Posted by on 2 January, 2014

Wat ga je doen met oudejaarsavond. Dat is de vraag die de laatste weken de ronde deed. Maar wij hadden geen plan. Waarom is het antwoord zo moeilijk? Omdat oudejaarsavond in Sydney en Australië anders wordt gevierd dan in Nederland. Het is niet toegestaan in Australië om vuurwerk af te steken. Alleen de overheid mag dat. En daarom is er op oudejaarsavond om 21.00 en 0.00 een vuurwerkshow te zien op de harbourbridge. De eerste show duurt 5 minuten en de tweede show duurt 15 minuten. In Australië is iedereen dus niet bezig met de hele dag rotjes afsteken en hoor je dus niet vanaf 10.00 ’s ochtends overal geknal. Maar wat doet iedereen dan wel.

De mensen verzamelen zich al om 10.00 ‘s ochtends rond de harbour bridge uitzichtpunten om ’s avonds de beste plek voor dit vuurwerk te hebben. Sommigen gaan er zelfs de avond ervoor al heen en overnachten er zelfs. Andere mensen betalen 100 tot 300 dollar voor een betaald evenement met goed uitzicht op het vuurwerk. Dit kan zijn op een brug of in een park maar ook op een boot of in het Lunapark. Tijdens de hele avond verzamelen er zich zo’n 2 miljoen mensen in het gebied rondom de vuurwerk uitzichtpunten. Al deze mensen doen er na het vuurwerk 2 uur over om het gebied te verlaten vanwege de drukte. Vergelijk het maar met de ouderwetse drukte op Koninginnedag Amsterdam. En dat allemaal voor 15 minuten vuurwerk. Eigenlijk zijn we maar gestoord met zijn allen.

En wat was dan mijn plan? Ik moet werken tot 15.00. Mijn flatgenoten besloten geen plan te hebben en dronken te worden en zich op een gegeven moment naar het harbourbridge gebied te begeven. Klonk als een goed plan. Maar voor dat ik mee kon doen aan het dronken worden plan en ik nog op mijn werk zat, kreeg ik al berichten op mijn telefoon dat zodra ik thuis kwam van mijn werk ik maar 5 minuten had om voor te bereiden want we moeten op tijd in het gebied zijn voor een goede plek. En dan vraag ik me af of ik met een stel kudde dieren te maken heb of met mensen. Mensen zijn kudde dieren. Moeilijke vraag dus.

Wat moeten we dan doen van 17.00 tot 0.00? In het gebied is geen alcohol toegestaan. Er zijn geen feesten. Het enige dat je kunt doen is staan of zitten op je goede plek en net zo dom doen als de massa voor die 15 minuten vuurwerk. En dat na 8 uur werk. Waar zijn we toch mee bezig? Ik heb er nu al geen zin meer in.

IMG_20131231_210406

Maar Hakan had mij overgehaald. Hakan is mijn flatgenoot waarmee ik vanuit het Hostel ben verhuisd en hier terecht gekomen. Hij houdt de wacht over mij en besloot dat het niets aan was zonder mij en dat ik mee moest. Hij is niet met de groep mee gegaan maar heeft gewacht op mij tot ik klaar was om te vertrekken. Vervolgens heb ik het vuurwerk bekeken volgens de Hakan way. De Hakan way is de weg van spanning. Hoe die is verlopen komt in de volgende blog.

2 Responses to Wat ga je doen met oudejaarsavond?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *