browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Varanassi, het einde van het leven

Posted by on 20 August, 2011

De trein in India bestaat uit 4 klassen. Van goedkoopst naar duurst is dit de sleeperklasse met fan en open ramen, airconditioning klasse 3, 2 en 1.
Mijn 15 uur durende reis van Kolkata naar Varanassi gaat natuurlijk volgens een echte budgetbackpacker in de goedkoopste klasse. De sleeperklasse dus. De Mocht mij dit niet bevallen kan ik altijd nog besluiten om luxer te gaan reizen tijdens mijn volgende trips in India. Maar vooralsnog verwachtte ik dat deze klasse wel mee moest vallen.

Als toerist wordt je bij andere toeristen gezet. En zo reisde ik met een Zweedse Irakees. Deze man was spirutueel losgeslagen maar had hier en daar wel punten waar ik hem gelijk op moest geven. De Indische treinen bestaan uit 1 gangpad met rechts 2 beden en links allerlei inhammen met 6 bedden. Na een paar uur praten met deze man begaf ik me naar mijn bovenbed om te gaan slapen.

India op straatOngeveer twee uur later word ik wakker van een hoop geschreeuw. Ik kijk naar beneden en zie door het ramen een stuk of 3 pelgrims naar binnen klimmen. Ook via andere ingangen kwamen deze pelgrims ons treinstel binnen. Ze namen plaats op alle benedenbedden en hadden niet zoveel begrip voor de mensen die reeds aan het slapen waren. Na ongeveer 10 minuten legden ze hun zelf mee gebrachte oranje zeiltjes op de grond in het gangpad en de inhammen en gingen ze slapen. Vanaf nu werd ik elke halte wakker vanwege het geschreeuw en de verkopers die ongestoord voorbij komen in het midden van de nacht en luid lopen te schreeuwen om hun producten te verkopen. Daarnaast had ik het vrij warm in deze klassen. Vanaf hier heb ik mijn budgetidee voor India opgegeven en heb ik besloten om in het vervolg meer te betalen in hotels en treinen voor de extra luxe om de armoede te ontsnappen.

Kolkata en Varanassi zijn volgens vele bronnen niet de plaatsen die je als eerste moet bezoeken in india als je er nog nooit geweest bent. Volgens Airasia is Kolkata de goedkoopste vlucht vanuit Bangkok. Ik heb volgens Airasia gehandeld. Ook is mij verteld dat je op moet passen met voedsel in india. Maar na zolang reizen in Azie dacht ik dat dat wel mee zou vallen.

Varanassi is een stressvolle plaats evenals Kolkata. Varanassi is een heilige plaats langs de Ganga rivier. Vele Indiers komen naar Varanssi toe om zich in deze heilige maar zeer vieze modderzand rivier te wassen om zich te reinigen van hun zonden. Daarnaast wonen ze de ceremonies bij die zich bij de Gaths (wasplaatsen) afpelen elke avond en ochtend. Naast de ceremonie gaths zijn er ook crematie gaths. Hier worden mensen gecremeerd en vervolgens in de rivier uitgestrooid. Vele Indiers komen hier dan ook naar toe om hun laatste levensdagen uit te zitten en te sterven.

India op straat 2Naar buiten gaan uit mijn luxe guesthouse was telkens weer een hele opgave.Vele lokale mensen lopen als strontvliegen met de toeristen mee om hun gids te zijn. Ook wanneer we aangeven dat dit niet nodig is blijven ze dit doen vertellen over van alles. Ze willen geen geld zeggen ze, maar dit is natuurlijk een grap. Met een beetje agressie en duidelijkheid raak je ze keer op keer weer kwijt. Het is er benauwd en zelfs met stilstaan wordt je al nat van het zweet na 10 minuten. Varanassi bestaat uit tal van steeghjes waarin je makkelijk verdwaald. In deze steegjes stinkt het vaak naar de pis en zie je de poephopen liggen die zeker niet de structuur hebben van de heilige koeien die overal in de steegjes lopen te grazen. Mensenpoep, dat is duidelijk. Bij het horen van het crematieverhaal en het lopen door de straten begon ik precies te begrijpen waaromde mensen aan het wachten zijn om te sterven in dit land.

Elke tien minuten op de wc. Dat was mijn lot in Varanassi. Verschrikkelijke diarree had mij te pakken gekregen. Ik had dus toch beter op moeten passen met het eten in india. Na 1,5 dag kwam ik er gelukkig weer bovenop en heb ik Varanassi nog kunnen bekijken. Dit alles met rehydration poeder van van het hotel en zonder een duik in de heilige rivier.

Volgende stop zal mumbai worden. Een 27 uur durende treinrit zal mij daarheen brengen. Hiervoor heb ik derde klas Air conditioning gekozen. Hopelijk geen schreeuwende pelgrims meer. Daarnaast schijnt Mumbai het echte Shanghai van India te zijn. Hopelijk is het geen leugen dit keer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *