browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Thailand, goed dat er politie is!

Posted by on 18 October, 2011

De eerste verdediging tegen een mesaanval die ik heb geleerd op Jiu Jitsu is: Zorgen dat je er niet in betrokken raakt, wegrennen dus! En natuurlijk, denk je dan: “Waarom leer je er dan allerlei verdedigingen voor? Als het zover is laat ik wel even zien wat ik kan!” Het is je ego die je op zo’n moment onder controle moet houden. Ik ben blij dat ik net als de Thaise politie een persoon ben die zichzelf niet altijd maar wil bewijzen en overal in betrokken wil zijn. Zoals de Britten dat vaak wel willen. Die zoeken gemiddeld vaker ruzie als ze dronken zijn meestal alleen maar vanwege hun ego.

In Thailand heb ik in de afgelopen drie weken al 2 kroeg gevechten gezien. Dit zijn de eerste gevechten die ik dit jaar heb gezien. En het is verbijsterend indrukwekkend. Zo snel als dat kan gaan en ontstaan. En zo lomp als dat er gevochten wordt.
De eerste was in Bangkok in een bar. Mister X en ik zaten daar en opeens beginnen mensen te bewegen en merk je dat er wat aan de hand is. Het duurt een paar seconden om alles te plaatsen. Gelukkig gebeurt het niet direct naast je, maar 10 meter verderop heeft een thaise jongen ruzie met een oude Europeaan. De Thai was blind van woede en schroomde niet om lege flessen als wapen te gebruiken om de oude man (die zich belabberd verdedigd) mee te slaan. Tevergeefs proberen medewerkers met de Thai te praten om deze man te kalmeren. Samen met een G4s gepensioneerde security man staan we naar het gevecht te kijken. We besloten maar weg te gaan toen de gemoederen iets gekalmeerd waren maar omdat ik de spanning wel leuk vond zijn we terug gekeerd om alles te gaan bekijken vanaf de bar aan de overkant van de straat. De eigenaar daar verzekerde ons dat alles oke was in zijn bar. Dus hebben we 2 bier besteld en ging ik even naar de wc. Maar wie denk je dat de thaise dames daar op de dameswc aan het verstoppen waren? De oude Europeaan waarnaar de Thai aan de overkant hevig naar op zoek was. Alles is oke in deze bar ja! Even later werd de man al bukkend achter ons langs weg geloosd en was alles weer veilig. Als hier een van jullie zich nog afvroeg wat de politie hieraan deed, 20 minuten later kwam er een motoragent eens polshoogte nemen. Veilig land zeg, dat Thailand. Goed dat er politie is.

Het tweede gevecht was in Pai in een bar. In deze bar was er een open band avond. Iedereen die muziek kon spelen was uitgenodigd om plaats te nemen achter de microfoon, gitaar of drum. Een fantastische avond eidigde vrij naar. De rastajongen die als laatste optrad en over vrede en liefde zong met songs van Bob Marley en zeer goed hierin was had opeens ruzie aan het eind met een andere gozer. Hij was eveneens blnid van woede en liep over de tafels en bierglazen vielen op de grond, alleen maar om die gozer te pakken. Het gevecht speelde zich af in een kleine ruimte waardoor de chaos vrij groot was. Velen probeerden de rastajongen tegen te houden en te kalmeren waardoor er onnodig een meisje gewond raakte. In dit gevecht hadden twee personen ruzie maar doordat de omstanders zich ermee gingen bemoeien eindigde het in een gevecht waarin 10 mensen buiten op straat stonden te vechten. Helaas ben ik eerder weg gegaan aangezien ik tip nummer 1 volg van mijn jiu jitsu lessen in dit soort dingen. Vechten slaat nergens op! De politie bestaande uit 2 man sterk kwam overigens na 10 minuten maar ze hebben gewoon staan kijken naar het gevecht tussen de 10 man die zich buiten afspeelde.

Toen ik weer in Bangkok aankwam heb ik eindelijk eens politie aan het werk mee gemaakt. Ze hebben mijn neef bekeurd die hier voor 3 weken op vakantie is voor het weggooien van een peuk op straat. Daarnaast hebben ze mij en mijn neef random op straat aangehouden en eruit gepikt en volledig doorzocht of we geen drugs of rare dingen bij ons hadden. Alles moest open! Daar hebben ze dan weer wel tijd en aandacht voor.

Mijn opinie over de politie ten opzichte van het beschermen van burgers is aardig gevormd. Zolang er geld te halen valt, is de politie er in Thailand. Je ziet ze langskomen langs de winkels om smeergeld op te halen zodat deze hun illegale activiteiten kunnen voortzetten. De barren die geld betalen aan de politie kunnen verwachten dat ze bescherming krijgen voor kroeg gevechten. Zolang er buitenlanders bij een gevecht betrokken zijn, kan het de politie weinig schelen. Natuurlijk zullen ze achteraf wel “actie ondernemen” tegen de buitenlanders om ze de schuld te geven zodat ze weer onzinnige boetes en straffen kunnen geven. Daarnaast heeft de politie het te druk voor de veiligheid van de burger omdat ze zich alsmaar bezighouden met drugs aanpakken en andere onbelangrijke zaken die makkelijker zijn om geld te verdienen.
In Nederland hebben we eigenlijk veel mensen die het in Thailand goed zouden doen als politie agent. Het verschil is dat ze in Nederland omstander genoemd worden die geen actie onderneemt en er worden campagnes tegen ze gevoerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *