browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Scooters scooters en nog eens scooters

Posted by on 10 February, 2011

Toet toet, en uitlaatgassen. Dit keer niet van auto’s maar van duizenden scooters die door deze stad heen crossen. Zonder te kijken verplaatsen ze van weghelft en halen ze in. Wat voor hen gebeurd is belangrijk, niet wat achter ze gebeurt. Dat hoor je namelijk aan het getoeter achter je.

Een totale cultuurschok weer, dat Hanoi. Totaal anders dan ik verwacht had. Een stad kan je het niet noemen omdat het voor mij de kenmerken ervan niet heeft. Er staan geen hoge gebouwen met Samsung en Sony en dergelijke erop. Er zijn geen gestructureerde winkels met pinautomaten om te betalen. Het puilt niet uit met shoppingmalls van 10 verdiepingen. Geen brede wegen met meerdere banen en voorsorteerstroken
Maar wat dan wel?
De winkels zijn vaak stalletjes op straat of inloopwinkels. Nergens staat een prijs op. Het gaat bijna altijd om afdingen. De typische Vietnamese restaurantjes zijn niet echt te herkennen. En soms vraag je je af of de familie vanavond buiten aan het bbq’en is met de buren, of of dit een restaurant is. De stoepen staan vol met scooters, de uitbreiding van de winkels naar de straat en krukjes waar mensen op zitten te chillen. Hier en daar wordt wat afval verbrand en zitten mensen er rustig omheen. En het ergste is de scooters waar er 10 keer zoveel van zijn dan auto’s lijkt wel. Elke keer weer een overwinning als je bent overgestoken op een straat.

De Vietnamezen zijn volgens mij een relaxed volk die niet weten wat binnen zitten achter de pc betekent. Ze brengen de avonden gezellig door op straat met vrienden, voetballen in de playstation 3 gaming hallen, of chillen hem al of niet rijden op hun scooter uit. En ik maar haastend ertussendoor lopen om naar mijn hostel te gaan omdat ik een blog moet schrijven.

Ik ben tot nu toe alleen in de oude stad geweest en dit is mijn indruk. Er is nog veel meer in Hanoi maar morgen ga ik hier alweer moven. Vanochtend heb ik Sjoerd eindelijk ontmoet en morgen starten we onze scootertrip naar o.a. Dien Bien Phu en Sapa. Ik neem mijn laptop mee dus ook daar kan ik jullie op de hoogte houden als ik tijd heb.

Maar Hanoi, dat moet je echt gewoon zien om te weten wat hier is. Er is geen westerse beschaving meer te vinden. Vanaf nu is het over met de supermarkten ben ik bang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *