browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Reunie met Liu in Hong Kong

Posted by on 24 December, 2014

De komst van mijn broer betekent het einde van mijn reis. Hij reisde de laatste maand met mij mee. Mijn originele plan was om nog even door te reizen in Azië met al mijn gespaarde geld in Australië tot ik er zat van was en dan eens naar huis te komen. Maar het is allemaal anders gelopen.

Momenteel geniet ik in Hong Kong van een fantastische reünie met Liu. Helaas heeft hij door mijn hulp zijn sollicitatie vaardigheden zo goed toegepast dat hij net een baan heeft gekregen voordat ik aankwam. Maar desondanks kunnen we elkaar toch nog een paar keer zien. En zo leer ik Hong Kong ook op een andere manier kennen. Waar het 4 jaar geleden ging om uitgaan en tijd doden. Beleef ik Hong Kong nu als een Hong Konger.

Hong Kong is druk! Te veel mensen. Niet leuk meer. De straten zijn altijd vol van de mensen. En daardoor is het haast niet mogelijk om snel te lopen. Altijd wel iemand die loopt op een winkeltempo. Iemand die niet weet of hij links of recht wilt en daardoor meteen 20 mensen achter zich ophoudt. Of een oud oma of opaatje die voorop in de rij loopt. Altijd een wachtrij om de roltrap op te gaan en de lift altijd overvol. Een wiki search levert op dat Hong Kong uit 1104 km² bestaat waarin 7,2 miljoen mensen wonen. Dit betekent een dichtheid van 6.554 personen per km² waar het in Nederland 16,8 miljoen inwoners op 41.543 km² zijn. Een dichtheid van 406 personen per km². Nederland is niet vol dames en heren, Pim Fortuyn heeft ons voorgelogen, het kan nog voller. In Hongkong!!!

HK wolkenkrabberDat Hong Kong zo vol brengt ook andere gevolgen met zich mee. Het leven is er druk. Iedereen concurreert met elkaar voor dezelfde banen. Hierdoor zijn mensen bereid over te werken zonder betaald te krijgen uit angst dat ze vervangen worden als ze hier nee tegen zeggen. Ook de salarissen liggen veel lager dan in Nederland terwijl de huurprijzen hoger liggen vanwege de schaarste van grond. Een duizend euro salaris is normaal en goed. Een 2000 euro is een mooi streefsalaris voor een carrièregericht persoon. Maar een huur van 1000 euro noemen ze goedkoop. De gebouwen waar mensen in wonen zijn gemiddeld 40 verdiepingen hoog en deze hoge gebouwen vormen de skyline van Hong Kong. Een mooi gezicht. Maar erin wonen is een ander verhaal. Liu woont in zo’n gebouw met zijn familie van 3 broers, 1 zus en zijn ouders in een veel te klein appartement. Een appartement waar we in Nederland met maximaal 2 personen wonen omdat het anders te klein wordt verklaard. Een zaak openen in Hong Kong is een gouden business. Ondanks dat een huur voor een winkel in mong kok gemiddeld zo’n € 30.000 voor 100 m² per maand bedraagt is het nog steeds de moeite waard voor McDonald’s, 7 eleven, juwelier winkels, Mannings, Watsons, broadway om op iedere hoek van de straat een filiaal te hebben. Restaurants zitten altijd vol en populaire restaurants hebben zelfs wachtrijen.

Ik heb mijn broer zo nu en dan op skype. En volgens hem gaat het slecht met de conditie van onze moeder. Ondanks dat ze 200 meter van mijn broers huis komt, moet ze met de auto. Omdat haar conditie het niet toelaat. De voornaamste reden is het roken. Mijn broer is gekomen om mij te halen. Maar niet omdat ze bijna dood gaat. Ik heb een deal met mijn moeder gesloten. Ze mist me en vroeg wanneer ik naar huis kwam. Mijn antwoord luidt altijd: “ergens in 2015 als ik er zin in heb.” Maar de vraag bleef maar komen. Totdat ik opeens een goede deal bedacht. Ik kom naar huis als zij 3 maanden stopt met roken. Op deze manier geef ik haar het gevoel dat ze het in eigen hand heeft, terwijl ik weet dat ze toch niet kan stoppen en dat ik de controle nog steeds heb.

Toch is het haar gelukt. Dankzij stoptober. Een actie die zelfs op televisie is geweest in Nederland. Vele mensen zijn gefaald maar mijn moeder niet! Mijn broer en zus hebben er stevig op toegezien dat ze niet weer ging roken en ik ben begonnen met tellen. 29 december is de dag dat ik naar huis vlieg en dat mijn reis voorbij zal zijn. En nu is is mijn broer hier om erop toe te zien dat ik ook echt naar huis kom.

See ya soon!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *