browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Professor Raymond uit het koude Khollanski

Posted by on 5 December, 2010

Ik ben vanmiddag eens voor de grap zonder thermisch ondergoed (dus gewoon een spijkerbroek zoals in Holland) naar de supermarkt gegaan maar na 15 minuten was ik blij dat ik er was. Dat doe ik geen tweede keer meer, je heb hem echt wel nodig.
Tijdens mijn wandeltocht door Ulan Ude waren ze bezig met de voorbereidingen voor de kunstwerken tijdens Nieuwjaar. Allemaal ijsblokken waar ze nog wat uit moesten zagen. (zie foto) Voor mij was dit prachtig en totaal nieuw. Alleen al om de ijsblokken gewoon op een plein te zien staan. Aangezien het in Nederland niet dag en nacht vriest en zoiets nooit mogelijk is.
Ook verbaasde ik mij over de treinen in Siberie. Van Moskou naar Irkutsk. Een rit van 4 dagen en tot Irkutsk stipt op tijd gereden. Op elk station even het ijs met een stok onder de wagons weg steken en weer gaan met die banaan. (zie foto)
En dan nog de auto’s die gewoon doorknallen alsof er niet aan de hand is. Ze beginnen alleen wat eerder met remmen, verder niets.

Volgens alle berichten uit Holland is het er ook superkoud. Ik hoor dat Piet Paulusma het over Siberisch winterweer had en ik lees over gevoelstemperaturen van wel – 15 graden terwijl het eigenlijk – 5 is. Treinen zijn ontregeld (zoals gewoonlijk in Holland) http://www.nu.nl/binnenland/2394621/normale-dienstregeling-ns-hervat.html en er staat overal file in het land. http://www.nu.nl/binnenland/2392407/sneeuwval-leidt-zeer-drukke-spits.html
Holland kan nog wat leren van Rusland denk ik dan.
En terwijl ik op nu.nl aan het kijken ben zie ik opeens de actuele temperatuur in Nederland van 5 graden staan. Wat hier in Siberie betekent dat het warm is. Kan iemand mij dit verklaren?

DSC03136Mijn host in Ulan ude was Engelse leraar op een universiteit. Al de vijfde engelse leraar die ik ontmoet waarvan 3 in Rusland. Als je het mij vraagt gaat het de goede kant op met Rusland en de Engelse taal. Het ontmoeten van een Engelse leraar als host betekent dat ik in ruil voor de rondleiding door de stad die ik de eerste dag kreeg, tijdens haar avondles voor de klas mocht staan om Engels te praten met haar studenten. Iets wat ik normaal gesproken altijd vermeed. Bij de beveiliging werd ik voorgesteld als een professor uit Holland en zo kwam ik het gebouw in. Het was een klas economiestudenten. Ik stond er om te vertellen over mijn werk in Nederland en del lastige financiën collega’s daar :D. Verder om te vertellen over het leven in Holland en over mijn reis. De studenten (ongeveer 20 jaar) gooiden mij dood met allerlei vragen en het was een leuk uur. Achteraf een hele leuke ervaring om het een keer vanaf de andere kant te bekijken. Na de les meteen weer wat facebook contacten erbij. Een paar studenten wouden zelfs op de foto met me. Ik voel me net beroemd.

Aan deze les heb ik weer nieuwe contacten overgehouden. Drie van de studenten hebben mij de volgende dag door de stad geleid. We hebben wat gelopen, Bozi gegeten (het lokale lekkernijtje in Ulan Ude), film gepakt en gepoold. We hebben de film unstoppable gekeken. Volledig in het Russisch ingesproken. Door het simpele plot en de vertaler die naast me zat kon ik het nog volgen. Ook heb ik een boedhistische tempel bezocht welke prachtig was. Allemaal onder begeleiding van de studenten.

Één van de studenten heeft mij de 2 dagen erna ook vergezeld wanneer ik mij verveelde. Dit omdat ik de 2 dagen erna helemaal alleen in een hostel heb gezeten. Mijn Host was namelijk naar een Bronnenbad gegaan met wat vrienden.

De conclusie na 4 weken Rusland is dat russen best aardig zijn. Vooral als ze weten dat ze verantwoordelijk voor je zijn. Ze moeten alleen wel Engels kunnen praten anders is het niet aan ze te merken. De paar dingen die ze zouden kunnen verbeteren is het Njet aanvullen met een zin. Bijvoorbeeld:
Where is the toilet? NJET!
Moet worden
Where is the toilet? NJET, sorry there is no toilet in this restaurant, but maybe you can try it at the trainstation.
Dat is toch wel wat ik mis hier in Rusland. En nu snap ik pas waarom toeristen zeggen dat Nederlanders behulpzaam en aardig zijn.

Morgen de trein naar Mongolie. Bidden dat ik het land uit mag en dat alles in orde is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *