browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Plukken plukken en plukken in China

Posted by on 31 December, 2010

Een cursus opkomen voor jezelf? Ga nar China!
Hoe verander je van een aardige sociale jongen met respect, naar een brute, respectloze jongen zonder sociale normen? Ga naar China!
Dit is vast wat werd bedoeld met: “Je gaat veranderen en leert een hoop!” Maar het verward me wel, want ik wil helemaal niet zo zijn tegen mensen.

Elke 5 minuten waar je ook ben in Beijing word je als Europeaan (herkenbaar aan de blanke huid) lastig gevallen door chinezen die geld aan je willen verdienen. Ze moeten je altijd hebben. Op de toeristische plaatsen door de vele prullaria/souvenir verkopers die je weg zowat blokkeren. Op de markt door de vele voedselverkopers en de normale verkopers. Nee, ik wil geen meidensjaal voor mijn moeder of mijn zus!! Bij de uitgang van een toeristische plaats, een trein of busstation door de vele taxichauffeurs. Op straat lopend door de vele tuktuk taxi’s (fiets of brommer taxi’s).Één ging zelfs voor mij rijden om mijn weg te blokkeren en me over te halen. En wanneer ik hem van me afsloeg toen hij me vastgreep wanneer ik om hem heen wou, werd hij nog boos ook. Ga ff gauw weg.

Op mijn hotelkamer ben ik de eerste “weirdo” tegen gekomen van mijn reis. Een jongen uit Taiwan die op de vlucht was voor een geest. Zijn buurman en zijn oom waren namelijk al vermoord door de geest. In de eerste 15 seconden van onze ontmoeting liet hij mij een Nederlands vaarbewijs zien met de vraag of dit een Nederlandse ID kaart was. Toen ik hem vertelde wat het was stak hij het weer in zijn zak.
Ik vroeg: “Waar heb je dat gevonden?”
Weirdo: “Het is van mij.”
Ik: “?????, spreek je Nederlands dan?”
Weirdo: “Vandaag niet, alleen Engels.”
Ik: “Ben je Nederlands dan?”
Weirdo: “Nee, maar ik wil het worden, het is een mooi land.”
Ik “Hoe kom je aan het vaarbewijs dan?”
Weirdo: “Een vriend heeft het geregeld”
Ik: “Kan ik het nog een keer zien?”
Weirdo: “Nee, ik wil nu slapen.”
De volgende dag bleek dat er op het eiland Taiwan een man woont met zwarte magische krachten. Hij laat iedereen vermoorden door de geesten die slimmer en rijker dan hem is op het eiland. De weirdo had foto’s laten zien op internet van deze man en ook foto’s op zijn mobiel met zwarte magie tekens op de muur in de ziekenhuiskamer van zijn zus die herstellend was van een poging tot moord van de geesten. Normaal iets wat je alleen op tv ziet bij programma’s als “broodje aap of niet”. Maar deze weirdo kwam het mij gewoon even vertellen en sliep onder mij.

Mijn dagen in Beijing heb ik afgemaakt met de standaardbezoekjes van elke toerist. Summer palace, Forbidden city, Temple of heaven, Jinshan park. Parlement square inclusief bezichtiging van het lijk van General Mao. Deze wordt door ieder geëerd maar is in feite een grote massa moordenaar geweest. En een niet standaard idee, een fiets gehuurd en de stad per fiets verkend.
De gebouwen in deze toeristische plaatsen vind ik allemaal op elkaar lijken. Je kent ze wel. De Chinese gebouwen met de speciale daken. Summerpalace was bijzonder vanwege het (bevroren) meer wat het park aardig mooi maakt. In dit park ben ik een Israëliër en een Amerikaan tegen gekomen waarmee ik de dag afmaakte en uit eten ben geweest. De Israëliër ging voor het eerst in zijn leven over het ijs die dag en vond het prachtig. Ook heb ik een bezoek gebracht aan een oude apotheek. Hier kan je speciale kruiden kopen, voor je hart, of voor je rug. Kost maar 400 euro per gram. Zoal ginseng. Dit laat je dan intrekken in je soep en daar word je beter van. De chinezen lichten elkaar dus ook op.

Mijn fietsdag was bijzonder. De chinezen fietsen erg veel. Maar allemaal supertraag. En door de verkeersdrukte fiets ik soms sneller als de auto’s. Maar ook in China geld de regel, degene met de toeter heeft voorrang. Dus daar ga je al, als fietser. Je wordt gewoon afgesneden als je rechtdoor gaat en krijgt nog een claxon ook. Over het algemeen heb ik het gebied verkend waar in 2008 de Olympische spelen werd gehouden. Maar ook ben ik door wat achterbuurtstraatjes gefietst en ben ik door andere delen van de stad gegaan. Dit was voor mij de beste dag in Beijing aangezien geen enkele chinees mij lastig kon vallen op de fiets.

Elke andere dag in China is tot nu toe een dag geweest waar ik met frisse moed aan begon maar depressief eindigde. En dat kwam door het soort mensen dat je de hele dag lastig valt. Ik voel mezelf als een lopende geldboom waar elke chinees wat vanaf wil plukken. Ik hoop dat dit na Beijing veranderen zal anders heb ik serieuze plannen om mijn verblijf in China drastisch in te korten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *