browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ik zie het niet meer

Posted by on 17 December, 2014

Ik reis al zo lang door Azië, ik zie het niet meer. Ik zie de opvallende dingen niet meer. Daarom is het goed dat mijn broer op visite is gekomen. Hij ziet dingen die ik niet zou zien. Hij vertelt ze aan me, en zo kan ik weer een blog schrijven.

Een dagje Mae Klong market. Een bekende railway market 82 kilometer weg van Bangkok. Een zeer bekende toeristische attractie vanwege het feit dat deze markt op een spoorlijn ligt die nog actief is. Zodra de trein komt ruimen ze de rails en als de trein weg is gaat de markt er weer overheen. Er zijn al vele YouTube filmpjes van, zoals ik er hieronder 1 heb geplaatst. Maar ik heb hem nog nooit gezien en om mezelf en mijn broer iets nieuws te laten zien zijn we deze markt gaan bezoeken.

Bangkok busDe reis begon met de voor mij welbekende Bangkokse bus van het openbaar vervoer. Een mooie ouderwetse rode bus met open ramen waar al jaren geen onderhoud meer aan gepleegd is maar die op 1 of andere magische reden nog wel rijdt. Mijn broer was geschokt. De bus stopt namelijk voor de bushalte, rijdt nog een beetje, opent zijn deuren al en de mensen springen er al uit of klimmen er al in. Vlak voordat de laatste erin is trekt de bus al weer op en als ie al een gangetje heeft sluit hij zijn deuren maar weer eens. Vrij normaal voor mij ondertussen. Maar het is waar. In Nederland heb ik een keer in een bus gezeten die niet meer verder kon rijden omdat de deuren niet meer dicht konden. Het computersysteem blokkeert dan automatisch de versnelling die niet meer uit zijn vrije stand komt. Want rijden met open deuren is onveilig in Nederland.

De trein komt 8 keer per dag over de railwaymarket. 4 keer heen en 4 keer terug De laatste trein terug ging om 14.30. We hadden onze reis goed gepland. Maar het zoeken van de minibus in Bangkok die naar de plaats van de markt ging en het feit dat de chauffeur nog even moest tanken en wat boodschappen moest doen onderweg heeft ervoor gezorgd dat we de trein niet hebben zien aankomen. We hebben er echter wel voor om met dit laatste boemeltje terug te rijden. Wat onderstaand beeld op heeft geleverd vanuit de trein.

Markt vlak voor vertrek treinDe markt is echt op de rails gebouwd, en toen wij erover heen liepen kregen we het idee dat de trein het komende uur niet voorbij zou komen. Alle spullen lagen nog overal op de rails en niemand was bezig om de rails vrij te maken. Maar 10 minuten later zou hij toch weer echt vertrekken. Ook dit is 1 van de dingen die in Nederland als “onveilig” bestempeld zou worden en waar de rails voor het grootste gedeelte beveiligd is met hekken zodat er niemand op kan komen. Maar in Thailand kan het gewoon.

De reis in deze zeer langzame trein met open ramen en deuren die net als bij de bus open gaan als de trein nog rijdt, was zeer interessant. We komen op plaatsen, waar ik nooit ben geweest. We zien het echte Thailand. Zeer kleine stationnetjes waar niet eens een platform is. We rijden een tal van prachtige palmbomen en houten hutjes voorbij waar mensen liggen te chillen in hun hangmatten en zwaaien naar ons. We komen een paar villa’s voorbij die voor ons niet bijzonder zijn maar waar opeens het oude Thaise koppel die vlakbij ons zat liet opspringen uit hun positie om het allemaal goed te bekijken. En even lekker relaxed met mijn arm uit het raam zitten is me twee keer goed afgestraft met een klap van een palmblad tegen mijn arm en een ander ongeïdentificeerd object tegen mijn hand. Ook hier zouden alle bomen die te dicht bij het spoor staan in Nederland bijgeknipt of gekapt worden. Maar in Thailand slaan de bladen af en toe gewoon naar binnen.

In Bangkok gaat er een taxiboot over de rivier. Deze taxiboot heeft hetzelfde principe als de bus. Hij komt aan op de pier, de medewerker springt de pier op om het touw vast te leggen, de ferry stopt en wordt tegen de pier aangetrokken, de mensen moeten nu zo snel mogelijk de ferry op en af lopen, zodra de laatste erop is, is het touw al los gemaakt en geeft de ferry alweer gas. Hieronder een filmpje voor het hele proces.

De prijs was ook niet iets waarvoor je het zou laten. De hele reis was zo goedkoop, dat zwart rijden niet eens in je opkomt. Voor de hele dag met de bus/minibus heen en met de trein/ferry terug betaalden we 3 euro. Goedkoper dan ons biertje die avond in Khao San Road die € 3,25 was. En ook dat zou anders zijn in Nederland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *