browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Het beste ervan gemaakt in Hong Kong

Posted by on 8 February, 2011

In antwoord op de vraag in een reactie op mijn vorige blog kan ik vertellen dat de chinezen het jaar van het konijn in zijn gegaan. En Pierre, mijn franse kamergenoot, adviseert alle chinezen op straat (nadat hij wat bier erin heeft zitten) om dat niet te letterlijk te nemen. Want konijnen doen het te snel en dat zou namelijk alle plezier weghalen.
Fortune cookies krijg ik hier weinig van mee in China / Hong Kong.

Het chinees jaar in Hong Kong was voor mij niet zo bijzonder. Na wat rondvraag bij de chinezen kom je erachter dat ze allemaal dingen met hun familie doen. “Ja, en de toeristen dan?” Nou, voor de toeristen is alles gesloten. De goede restaurants, de wasservices op straat, de fietsverhuur in de stad en het Vietnamese consulaat niet te vergeten.
In de stad zelf zijn er activiteiten zoals een vuurwerkshow, parade, bloemenmarkt en als ik weg ben starten hier de drakendansen.
In Hong Kong is het echte chinees vuurwerk verboden om zelf af te steken. Dus we hebben het gedaan met een show van 20 minuten. De parade hebben we gemist omdat we die dag in Ocean park (pretpark) zaten. Maar gezien het kleine gedeelte waar de parade op gehouden wordt en de drukte in Hong Kong, ben ik er niet rouwig om.

Ondanks mijn dure gevangenschap in Hong Kong heb ik hier samen met de fransman en de Australische jongen weer een onvergetelijke tijd gehad. Elke dag dat ik hier langer was, was alsnog genieten. We zijn naar Ocean park geweest en hebben een prachtdag gehad, het strand om uit te chillen en relaxen, Sha Tin om te mountainbiken en om de 2 dagen de Lan Kwan Fong bezocht.
Het strand was de beste plaats in Hong Kong,het was net als een rustig strandplaatsje aan de middelandse kust, geen idiote mensenmassa, geen hoge gebouwen en geen getik van stoplichten.

De fransman had wat overtuigingen opgedaan hier in Hong Kong. De franse wijn is namelijk bull shit die ze hier verkopen in de internationale supermarkt. Het is de goedkoopste en slechtste voor de duurste prijs. Net als de ingevroren broodjes die daar in de vriezer lagen met de naam delifrance erop waren bullshit. Dit hoort in het gelijknamige restaurant thuis! Ook de Big Tasty in de McDonald’s is geen Big tasty zoals wij hem kennen en is namaak. En dat kan ik beamen. Alle Hong Kong mensen zijn racisten, ze kiezen er in de tram namelijk bij voorkeur voor om ver van ons weg te zitten. Iets waar hij zich vrij druk om maakt en wat mij overigens niet eens kan schelen en opviel. Ik voel nu in ieder geval wel dat racisme niet goed is en waar de wrijving vandaan komt.

Voordat ik deze reis begon ben ik door een oud klasgenoot gewaarschuwd voor een aantal dingen in China. Zij is namelijk chinees en kon mij wat tips geven. Ze had me verteld dat er in China nare praktijken gebeuren met verminkte mensen. Er zijn organisaties die kinderen ontvoeren en verminken. Vervolgens zetten ze deze op straat neer om geld te verzamelen. De meeste mensen geven dan geld omdat het zielig is.
Ik heb deze mensen gezien. Meerdere keren. Soms kunstenaars, 1 speelde muziek zonder ogen. Ook 1 die zonder oren en alleen een paar gaten voor zijn ogen straattekeningen maakte. Maar vaak ligen zonder onderbenen en of armen op straat met een geldbakje naast hun. Het is zeer schokkend en ik maak er geen foto’s van. Pierre, de franse heeft dat wel gedaan.

Wat ik eet bij de chinees in Hong Kong weet ik soms zelf ook niet. Maar er zijn ongelooflijk veel variaties mogelijk. Soep met van alles erin als vooraf. Rijst met vlees zoals Kip, pork of beef als hoofdgerecht. Je kan ook de kip, pork of beef apart bestellen. We hebben een restaurant met geroosterde eend, gans, varkens en kip gevonden. Ik heb een keer rijst met pork en tomatensaus en een keer rijst met curry saus en kip gehad. Ik heb een restaurant met nasi gevonden en met goreng combinaties maar niet met Bami. In sommige restaurants heb je als basis ook keuze uit spaghetti. Er zijn nog steeds de hotpot restaurant en de seafoods restaurant waar we een keer een Dim Sum lunch op zondag hebben gedaan. En natuurlijk de McDonald’s voor het ijsje van 25 cent als toetje. Maar nergens Bami met satesaus!!

Ik ga jullie weer verlaten. Ik kan met trots vertellen dat mijn Vietnamees visa nu goed is en dat ik morgen naar Hanoi vlieg. Hong Kong heeft mij een dure maar onvergetelijke leuke tijd gegeven. En ook ik hou van Hong Kong, net zoveel als dat Hong Kong van mij hield.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *