browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Good morning Vietnam 2

Posted by on 2 March, 2011

Tijdens de route hebben we een aantal plaatsen bezocht.

Dien Bien Phu hebben we bezocht vanwege de geschiedenis. In 1954 is hier door het Vietnamese leger (Viet Cong) een slag uitgevochten tegen de fransen. Na deze slag hadden de Vietnamezen voor de eerste keer de oorlog gewonnen. Voor meer informatie over de slag lees http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Dien_Bien_Phu
Het was zeer interessant om te zien hoe de Vietnamezen deze operatie hebben uitgevoerd en voorbereid. We zijn naar het museum, verschillende bunkers, de begraafplaats, en de A1 hill met de loopgraven geweest.

Sapa is in mijn ogen ten onder gegaan aan zijn succes. In Sapa hebben we 50 keer zoveel blanke westerlingen gezien dan dat we in de hele week ervoor gezien hebben. Bovendien is het geen typisch Vietnamees dorp meer zoals we deze de hele week zijn tegengekomen. Het voordeel hiervan is wel dat we in 1 van de vele luxe restaurants daar weer even konden proeven hoe een pizza, hamburger en patat smaakt. Ook is het me in Sapa gelukt om een paar nieuwe Northface wandelschoenen maat 45 op de kop te tikken voor 550.000 VND (€ 22,-).
De lonelyplanet had ons al gewaarschuwd voor een rare rit naar Sapa, en die kregen we. We moesten namelijk een pass in de bergen door waarna het weer dramatisch zou kunnen veranderen. Tijdens de rit naar Sapa zagen we hoe de wolken prachtig beneden ons in het dal alles bedekten en boven ons scheen de zon volop. Na de pass zag je die wolken niet meer aan de andere kant maar warm was het niet meer. Ook sapa zelf was mistig en daardoor erg koud. Hierdoor hebben we niet veel gezien van het uitzicht ondanks dat het hier erg mooi moet zijn. Zelf geloof ik dat het niet veel anders geweest kan zijn dan de andere plaatsen waar geen enkele toerist ooit van gehoord heeft.

IMG_3803In Vietnam is van alles te koop en ik spendeer hier werkelijk miljoenen. 1 miljoen dong is overigens 40 euro. Tijdens mijn tour heb ik mij verwend met een echte rayban zonnebril (€ 4,-), een echte Hugo Boss riem (€ 6,-), een handgemaakt sjaal (€ 4,-) (tegen de zon in mijn nek), een echt paar Marks & spencer sandalen (€ 14,-), een onbekend merk heuptasje (€ 14,-) en een echt paar Northface loopschoenen (€ 22,-). Hoe weet ik dat het echt was? Omdat ze dat zeiden toen ik het vroeg. Ik heb mij alleen niet laten verleiden door een of andere supernieuwe technologie televisie scherm waarmee via grote billboards reclame langs de weg gemaakt worden. Deze technologie heet HIV en het staat er met grote letters op. Het is ons volgens mij wel een paar keer tijdens de reis aangeboden maar die discussie met Sjoerd loopt nog.

Tijdens deze reis heb ik mij over heel veel dingen verbaasd. Dit is de eerste keer dat ik echt armoede heb gezien in een heel land samen en het is indrukwekkend. Vaak vraag ik me af waar het fout is gegaan en wat er gedaan kan worden om dit land te verbeteren. Hierover hebben Sjoerd en ik vaak geredeneerd maar aan de andere kant bedachten we weer dat dit land misschien niet verbeterd hoeft te worden en voelen de mensen zich hier misschien wel prima. Ze zijn arm maar wel gelukkig.
Toen we terug kwamen van de toer hebben we als afsluiting een biertje gedronken met de eigenaar van het verhuurbedrijf en zijn concurrent aan de overkant. Volgens hen was de elke dag een vrijdag in Vietnam.

In dit land hebben we weinig mogelijkheid gehad om met de locale mensen over hun ideeën en de situatie te praten aangezien ze geen Engels spreken. Één meisje in Sapa wist ons wel te vertellen dat boeren uit werden gekocht omdat er ruimte nodig was om te bouwen voor het toerisme. Bovendien willen de marktkooplieden geen waar meer aan de Vietnamezen verkopen omdat ze het voor meer kwijt kunnen aan de toeristen. Haar advies was om iedereen in Nederland te vertellen niet naar Vietnam te komen.

Ik hoop nog steeds dat jullie van mijn verhalen genieten, ik doe er nog wel mijn best op en geniet van de reacties. Ook al is dat misschien niet merkbaar omdat het voor mij moeilijk is om alles te replyen. Mochten jullie persoonlijk willen reageren, kan dat op raymondjongkind@hotmail.com
Ik heb weer wat foto’s van Hong Kong en Vietnam online gezet. De link hiervan is https://picasaweb.google.com/raymondjongkind en het zijn de nieuwste foto’s.
Omdat ik begrijp dat het moeilijk voor jullie is om elke map a 60 foto’s door te nemen ga ik vanaf nu de beste op mijn blog plaatsen. Dat betekent wel dat ik oude telkens weer verwijder.
Voor een kort filmpje van de toer verwijs ik naar de blog van Sjoerd http://oeoeaapie.waarbenjij.nu/?page=videos&intTravelId=295226 Ik ben nog aan het werk voor een mooi filmpje voor op mijn picasa site, ik laat het weten als deze erop staat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *