browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

De treinreis naar Mokou en de eerste dag in Moskou

Posted by on 24 November, 2010

Ik heb al een tijd (1,5 week) niet meer gepost. Door de drukke dagen is er zelfs amper tijd om mijn mail volledig door te nemen. De volgende 3 blogs zijn geschreven in de trein naar Irkoetsk. Hier heb ik ondanks mijn halfvolle batterij en de gezelligheid met de andere reizigers tijd kunnen vinden om wat te schrijven.

De treinreis naar Mokou en de eerste dag in Moskou (including scam)

Mijn trein naar Moskou vertrok om 00.40 en dit keer was ik ruim op tijd. De trein bestaat uit een hele rij wagons met allemaal slaapplaatsen. Het was niet riant maar het was te doen. Doordat ik reisde in de nacht en ook heb geslapen (wat dus wel is gelukt), kon ik niet zoveel van de omgeving zien. De treinreis duurde in totaal zo´n 9 uur en om 9.53 kwam ik zoals gepland op Moskou aan. Eerst mijn bagage maar opgeslagen op “het” station en daar stond ik dan ergens in Moskou zonder map en geen enig idee wat ik zien wil. Ik zou mijn host ’s avonds ontmoeten dus ik moest me nog even vermaken. Ik besloot de metro te pakken naar het welbekende rode plein. Even in mijn boekje opgezocht wat dit betekent in het russisch, vervolgens interessant voor de metroplattegrond gaan staan en er komt weer een aardige rus die mij wil helpen. De vertaling was goed en hij wees het metro station aan.

Het rode plein was wel een mooie plaats met het paleis, het mooie gebouw met “mug” erin en de basil. Vanaf het rode plein besloot ik maar wat te gaan slenteren en ter plaatse te betalen waar ik heen wil. Na een tijdje kon ik zeggen dat ik verdwaald was en vond ik een kraampje met mappen en kaarten van moskou en Rusland. Hier werd ik fantastisch goed geholpen door een meisje die samen met haar vader kaarten verkocht. Alles werd mij uitgelegd aan de hand van ansichtkaarten met de mooie gebouwen en bezienswaardigheden van moskou en de kaart van moskou waar alles voor mij door haar werd aangemerkt. Vanafnu wist ik waar ik was en waar ik heen moest. Ook kwam ik erachter dat Moskou uit meer bestond dan het rode plein / kremlin gebied. Hierna ben ik op haar advies naar een prachtige kathedraal geweest. The cathedral of Christ of the saviour. Deze kathedraal heeft tot 1931 in Moskou gestaan en is daarna afgebroken door de communisten. Sindsdien is er een zwembad geweest. In de jaren 90 na de val van het communisme is de kathedraal weer opgebouwd en in 2002 geopend. Ik ben ook binnen geweest en het is zeker een aanrader.

Na de kathedraal liep het tegen de avond en besloot ik mijn tas te gaan halen op “het” station. Ik wou dit op tijd doen omdat ik dit keer niet te laat wou komen om mijn nieuwe host te ontmoeten. Dit moest om 19.00 gebeuren. Op het station aangekomen met de metro op zoek naar de kamepbi nog wat. Dat betekent bagage opslagplaats. Beneden aangekomen zag alles er totaal anders uit dan de ochtend dat ik mijn tas weg bracht. Ik ben 20 minuten zonder resultaat bezig geweest met het zoeken naar mijn bagageloket. Toen ik na de zoveelste ronde weer buiten stond bedacht ik me dat de omgeving hier ook veranderd was en zag ik aan de overkant nog een gebouw met de tekst `bo3ati` of iets dergelijks erop. Misschien was dit ook wel een station en heb ik mijn tas daar achtergelaten.?? Toch nog maar 1 keer zoeken in het huidige gebouw en daar vond ik een Russische jongen die geen engels sprak maar mij wel naar de goede plaats wou brengen. “Fantastisch dat er zulke behulpzame russen zijn” dacht ik. En inderdaad we gingen de straat over naar het andere gebouw en daar herkende ik alles weer en bracht hij me naar mijn tas. Nu was ik wss wel te laat maar goed. Die jongen wou alleen nog een fooi voor zijn dienst. Ach fijn, dat kan dacht ik bij mezelf. Ik vroeg hoeveel hij wou en hij zei 50. Dus ik gaf hem 50 roebel (€ 1,20) en dacht dat het klaar was. Totdat hij niet tevreden was en wat anders bedoelde. Eypo of zoiets had hij erover. Ik snapte het niet, ergens kon het 50 euro zijn maar dat zou bizar en onlogisch zijn. Totdat hij wist te tekenen wat hij bedoelde “€” en toen werd ik pissig. Wat denkt die malloot wel niet. Dus ik hem uitleggen dat hij weg meest wezen en echt te ver ging en hij ging minder vragen. Maar nog te veel. Die russen denken dat Europeanen tonnen met geld hebben en dat ze lekker kunnen plukken ofzo. Ik bleef bij mijn 50 roebel en anders oprotten dacht ik maar tijdens ons gekibbel kwamen er twee politiemannen de deur boven aan de trap door. Aangezien ik slechte verhalen heb gehoord over politie besloot ik dat het beter was om deze maar te vermijden. Ik moest dus maar snel wat betalen aan de jongen voordat de politie (die wss geen engels spreekt) ons vragen gaat stellen en de jongen kan alles zeggen in die russentaal van ze. Ik zag wel dat hij ook niet van politie hield dus ik bleef nog even tegen stribbelen en uiteindelijk heb ik hem 150 gegeven. Ik weet niet of ik het goed had gedaan maar ik had geen zin om 50 euro aan de politie te betalen omdat ze erachter gaan komen dat ik me tot de dag van vandaag nog niet heb geregistreerd in Rusland.

Al met al was ik een kwartier te laat bij mijn host.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *