browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

De Lemmings kijken in Singapore

Posted by on 16 July, 2011

Ooit het spelletje Lemmings gespeeld? Een groep wezens die je voor van het ene punt naar de uitgang op je Pentium 286 scherm moet begeleiden zonder dat ze de afgrond invallen. Deze groep wezen is een non stop lopende kudde die je via een beperkt aantal te bouwen bruggen, blokkades e.d. kan sturen. Ik heb 3 kwartier toeschouwer kunnen zijn van dit spel, in real life.

Eigenlijk is de mens soms maar een simpele ziel. We kennen allemaal wel de uitspraak dat mensen soms net kuddedieren zijn. Ik heb deze dieren gezien. Bij de fontein in Singapore. Elke avond 7 uur is er een show. Voordat de fonteinshow begint start er een ceremonie. Iedereen kan in de rij gaan staan en mag om de fontein heen lopen. Bij de ingang van de fontein staat een bord. De bedoeling is dat je er naar toe loopt, je hand in het water van de fontein steekt, een wens doet en er 3 rondjes omheen loopt. Dan zal je wens uitkomen. Daarna loop je terug en wordt het volgende groepje van 15 mensen toegelaten om hetzelfde te doen. Of de wensen uitkomen is nog maar de vraag. De man die de taak had om te zorgen dat er maar 15 mensen per keer om de fontein heen konden lopen, moest namelijk ook de tijd bewaken. Na 2 rondjes riep hij iedereen al weer terug. Daar gaat je wens dan, stomme tijdsdruk. Daarnaast raakte deze man vlak voor het eind de controle kwijt waardoor iedereen non-stop naar de fontein toe kon lopen. Geen limiet van 15 man meer. Lang leve de vrijheid. Niemand in deze non-stop rij kwam ook maar op het idee om uit de rij te stappen of zelf regelaar te spelen omdat dit praktisch gezien niet mogelijk is natuurlijk. Als kuddedieren liepen ze achter elkaar aan omdat ze het wachten zat waren. Uiteindelijk konden ze maar 1 rondje doen vanwege de grote toevoer van mensen. Geef mij maar zo’n email die ik aan 10 mensen moet doorsturen om een wens te doen. Dat werkt veel makkelijker als je een wens wilt doen.

Singapore was verder vrij Basic. Een schone stad en alle prijzen 2 keer duurder dan in Maleisië. Nog steeds te doen voor de normale reiziger en nog steeds goedkoper dan Europa. Een werknemer verdiend hier ongeveer 800 Singapore dollar (€ 440) per maand maar moet daar 12 uur per dag voor werken. Dit is technisch gezien ook twee keer zoveel als Maleisië waar ik een Pakistaanse ober heb gesproken die nachtdiensten van 12 uur draait voor € 200,- per maand.
De bevolking bestaat voor een groot deel uit Chinezen en daarnaast Maleiers en Indiërs die hier hun geluk komen zoeken.

In Singapore heb ik weer kunnen genieten van de musical Lion King welke daar voor een paar maanden draaide. Ook heb ik een megacasino bezocht van drie verdiepingen hoog en wel 500 speeltafels als ik het moet geloven. Dit keer geen gokje gewaagd vanwege moeheid, tijdgebrek, geldgebrek en het niet snel genoeg kunnen vinden van de pokertafels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *