browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

De kou weer in op de Yellow mountain

Posted by on 22 January, 2011

Hetgeen wat me tot nu toe het meest irriteert aan de chinezen is hun gedrag. Het zijn hele aardige mensen, helpen elkaar waar het kan maar hebben overal scheit aan. Alle manieren die wij altijd geleerd hebben kennen ze hier niet.

In de wachthal op de bus naar Huangshan city, zit een oudere man tegenover me. Hij heeft waarschijnlijk een probleem met zijn keel. Tijdens het drinken van zijn water heeft hij in 2 minuten tijd 5 keer een slok uitgespuugd langs de muur op de grond. Verder was hij heel aardig en wou hij zien waar ik naar toe moest om mij eventueel te helpen.
In de bus, maar ook in treinen en op straat gaat er wel eens een telefoon af. De chinees neemt dan op HEH?!?!? Ze kunnen beter zeggen, wat mot je. Zoiets mochten wij dus nooit doen. Daarna beginnen ze als een gek te schreeuwen door die telefoon, niet normaal. Iedereen kan mee genieten. De goede counterattack hierop leek mij een nepnederlands telefoongesprek met hetzelfde volume. Ik zal het jullie laten horen als ik dit eens voor de grap gedaan heb.
Mijn moeder heeft zich jarenlang dood geërgerd aan het smakken wat mijn broertje altijd deed tijdens het verwerken van zijn eten. Nou, ze kan beter niet naar China gaan. Dat overleeft ze niet.
Verder blijft het spugen een raar ding voor mij. De meter van respect voor een chinees die dat voor mijn ogen doet daalt dramatisch. Ik vraag wel hulp aan een ander.

De bus van Shanghai bracht mij in 5 uur naar Huangshan city. Echt een dode stad. Zo’n anderhalf uur met de bus van deze plaats ligt de Yellow mountain. De Yellow mountain is 1 van de 5 bekendste bergen van China waarvan deze de mooiste is. Elke chinees die ik vertel dat ik hierheen ga is jaloers op me omdat deze zo mooi is. Ook zeiden ze me dat deze erg gevaarlijk was en tijdens deze periode van het jaar erg koud was. Niets van dat alles was gelogen. De yellow mountain was prachtig! Door de sneeuw was het erg glad om sommige uitkijkpunten te beklimmen en in dit gebied had ik mijn muts en sjaal weer nodig. Binnen enkele dagen kan ik weer foto’s uploaden en zullen jullie het zien.

Huangshan is de eerste rustige plaats die ik gezien heb. Er wonen hier maar 1,5 miljoen mensen en dat maakt deze stad echt dood. De bussen stoppen daarom al om 20.00 met rijden en rond die tijd is er bijna geen leven meer op straat. Heel raar als je bedenkt dat Amsterdam 1 miljoen mensen heeft en dag en nacht leeft. Ik heb in deze stad wel voor de tweede keer in China een dansgroep gespot. Prachtig om te zien! In Xian in de ochtend en hier in de avond. De chinezen zetten ergens op een plein een paar boxen neer en gaan met zijn allen aerobic doen. Iedereen doet mee op zijn eigen manier. Als je de pasjes kent, doe je die mee en anders loop je gewoon wat heen en weer. Als je maar beweegt. Zelfs de oudste mensen doen mee. Aan de andere kant van het plein staat er dansmuziek op en worden er allerlei soorten dans gedanst. Wals, Rumba, Quickstep, Jive, alleen dan wel met Chinese danspasjes. Dus niet de stapjes die ik op mijn brons geleerd heb. Maar toch heb ik ook even een Rumba met de danslerares mee gedaan. Deze Rumba was snel onder de knie te krijgen. Ik vind het prachtig om te zien hier op straat in China en hoe actief iedereen zich er mee bezig houdt.

Een nadeel aan de mountain was dat alles erg duur was. De chinezen achter de loketten waren slimmer dan in Xian dus mijn rijbewijs als studentenkaart werkte hier niet. Ze zeiden dat het een verzekeringsbewijs was. Ach ja, ik ga de discussie maar niet aan.
Een ander nadeel in het hostel was de kou. Zoals ik al vermeld had zijn de hostels in China slecht geïsoleerd en met hun slechte airconditioners bijna net zo koud als dat het buiten is. En dat is zo rond -5 graden hier in Huangshan city.
Het laatste nadeel is dat er geen pindakaas en hagelslag te krijgen is in de kleine straatsupermarktjes in deze dode stad. Wat moeten de chinezen nu in vredesnaam op hun brood doen?

De volgende plaats is Hangzhou welke erg mooi moet zijn volgens de chinezen die ik in Chongqing ontmoet heb. Deze woonden er en raadde het ons aan. Tja, natuurlijk. Alles is natuurlijk erg mooi om te zien in China en ik denk dat iedereen zijn eigen woonplaats wel aan zou raden. Dat is menseigen. Ik zou ook iedereen adviseren om Zuid-Scharwoude en mijn opgroeistad Wormer te bezoeken als ze door Nederland reizen. Dus we zullen het zien!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *